Een goed begin van het jaar. Of toch niet?

Allereerst wil ik iedereen de beste wensen wensen voor 2018 en dat er een hoop mooie vissen gevangen gaan worden komend jaar.

Eind vorig jaar ben ik een dagje opzoek geweest naar dikke winterbaarzen, helaas zonder succes. Maar ook weer niet helemaal.
Ik viste die dag met een zink3-lijn een klein EP streamertje van zo’n 10 cm over de bodem in haventjes en ondiepe zijtakken van het grote water. Geen baars gezien maar regelmatig werd mijn streamer gevolgd door snoek en een aantal keer gegrepen. Ik wist op het lichte materiaal en zonder stalen onderlijn 1 te landen.
De volgende keer ook maar een hengel voor de snoek meenemen.

Het nieuwe jaar is begonnen en ik ga de nachtdienst in, dus overdag had ik nog tijd even een hengeltje uit te gooien.
Er stond een flinke bries zo’n 10 tot 12bft!! Stormvloedkeringen gingen dicht maar dat hield mij niet tegen.
Ik besloot achter de snoeken aan te gaan op de plekken waar ik tijdens het baarzen zoveel volgers had, struinend vanaf het kantje.
En dat was een goede keus!  Al bij de eerste worp was het meteen raak en schoof er één over de tubefly heen. Een snoekje van een centimeter of 60 mocht even op de foto en werd weer vrijgelaten. Ik viste langzaam met een pik zwarte tubefly vlak boven de bodem.

thumbnail_20180103_122657
De 2e worp weer bijna raak! Net op het moment dat ik mijn streamer het water uit til draait er een snoek onder de streamer door. Snel weer een korte worp en BAM! Daar was hij weer en dit keer wel raak.

20180103_124022

3 worpen en 2 vissen. Er zullen er vast meer liggen, en dat was ook zo.
Ik ving er nog 1 bij en mis er nog 2 en daarna viel het opeens stil.

thumbnail_IMG_20180103_182837_072

Ik besloot te verkassen en opzoek te gaan naar een soortgelijk stukje water.
Verderop zie ik een haventje, even een kijkje nemen. Helaas staat er een hek omheen oftewel ik kan en mag er waarschijnlijk niet komen. Jammer want dit leek mij wel een stek die vis op kon leveren. Weer de auto in en verder zoeken.

Aan de overkant van het water lag een zijtak vergelijkbaar met de plek waar ik de snoekjes ving. Ik ken deze stek nog van vroeger (misschien wel 20 jaar geleden)
Aangekomen op de stek zie ik dat het water gigantisch bruin is, waarschijnlijk door de storm die er stond. Hier hoef ik het niet eens te proberen.

Veel tijd had ik niet meer want ik had nog van alles te doen, maar ik besluit nog naar een doodlopend ondiep stuk te gaan van een haventje in de buurt.
Tijdens mijn baarssessie van vorig jaar had ik ook hier volgende snoeken.

Aangekomen besluit ik eerst met een kleine zwarte flash streamer (kerstboompie) het stuk glasheldere water af te vissen. Dit leverde niks op dus ik pakte mijn #6 uit de auto om te kijken of de baars er misschien zat. Plots volgde er een snoek mijn streamertje, een snoek van een cm of 70. Weer naar de auto mijn snoekhengel pakken en ik doe er dit keer een grote zwart/paarse zonkerstreamer aan. Helaas is de snoek nergens meer te zien. Ik doe een paar stappen opzij en denk bij mezelf het is hier niks en besluit nog even een paar worpen te doen en dan richting huis te gaan. Had ik dit maar gelijk gedaan of eigenlijk ook weer niet.

Ik vis de streamer langzaam binnen en zie plots een grote gedaante uit het diepe verschijnen. Een bak van een snoek volgt mijn streamer helemaal tot aan de oppervlakte met zijn neus tegen de streamer aan op zijn dooie gemak.
Gaat hij hem pakken of niet? Ik stop de streamer en die zakt langzaam naar beneden en op dat moment klapt de snoek zijn bek open en zie ik de streamer verdwijnen. BAM! HEBBES! Vechten deed zij nauwelijks en het leek alsof zij zich over gaf.
Ik besluit de snoek te landen maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.
Een steile helling begroeid met struiken tot aan in het water, hoe ga ik dat doen?
Half hangend aan de struiken weet ik mijn lijn te pakken en de spanning van de hengel te halen. Ik wil de snoek pakken maar zij denkt er anders over. Nu begint het gevecht pas, de snoek gaat flink tekeer en neemt nog een run en trekt zo de lijn door mijn hand heen. Omdat ik de spanning van me hengel had gehaald was mijn lijn om mijn top gewikkeld en achter een oog blijven hangen, nu de snoek tekeer ging en lijn door me hand trok kwam er weer spanning op de lijn en hoorde ik een krak boven me hoofd. Ik wist al meteen hoe laat het was en mijn humeur was omgeslagen. Mijn favoriete hengel een Hardy pike teaser Ad Swier waar ik extra zuinig op was en extra voorzichtig is naar de haaien. Man wat heb ik er de tering in dat deze hengel gebroken is.
Het leverde een mooie snoek op maar er stond geen lach op mijn gezicht.

IMG_20180103_215710_231

Ik wil er alles voor doen om deze hengel weer compleet te krijgen.
Mochten er mensen zijn die mij kunnen helpen met het repareren of er in ieder geval voor zorgen dat hij weer compleet is dan hoor ik dat heel graag.

2 gedachten over “Een goed begin van het jaar. Of toch niet?

  1. Hoi Leon,

   Hartelijk dank voor je reactie.

   Helaas heb ik geen garranty bewijs omdat ik de hengel van iemand heb over genomen.
   Maar als ik zo lees op de link die je stuurde zijn er wel delen te krijgen voor de pike teaser. Ik gaat eens kijken of het gaat lukken 2 nieuwe delen te kunnen kopen.

   Dankjewel!

   Groetjes,

   Jordy

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s