Gericht vliegvissen op baars – Merijn de Bruijn

Behalve toen ik vroeger als kind met een werphengeltje en twisters de havens afging in mijn woonplaats, heb ik baars eigenlijk altijd als bijvangst gezien. Ik denk trouwens velen van ons. Hierdoor krijgt de baars niet de waardering die hij verdient. Het is een prachtige vis: sterk, felle rover en een plaatje om te zien. Nee, baars wordt geen 120 centimeter plus, maar met het juiste materiaal geeft dit niet!

Sinds een paar maanden ben ik gericht op baars gaan vissen; iets wat al vaker door mijn hoofd is gegaan maar ik nooit heb doorgezet. Aanleiding was een gesprek met een local die zei dat er in een van de havens grote baarzen werden gevangen. Hij stelde voor dat ik dat eens met de vliegenhengel zou moeten proberen. Ik ben direct naar huis gereden om mijn #6 te halen met een Di5 (sink5)-lijn, rolletje 0.25 mm fluorocarbon en een doosje EP-streamertjes die ik nog had liggen voor het zeebaarzen. Tasje met onthaaktang, handdoekje en mijn stripmand mee want op die kades en steigers sloop je zo je lijn!


Aangekomen bij het water stonden er al wat dropshotters die zo nu en dan een baars pakten. Snel optuigen en hopen dat het lukt. Ik zette 1.5 meter fluorocarbon aan de vliegenlijn en knoop een klein EP’tje (centimeter of 7 a 8) aan de punt en een klein oranje forelstreamertje op de dropper. Na het afzinken van de lijn begon ik binnen te strippen en kreeg al snel een harde beuk op de hengel, hangen!

De vis verzette zich best en ik realiseerde mij hoe leuk dit was! Toen er een baars van slechts 25 centimeter boven water kwam dacht ik: hoe gaat dit wel niet met een vis van boven de 40? Kicken!


Verslaafd!
Sinds die dag heb ik veel op baars gevist (waar ik anders was gaan snoeken), met wisselende resultaten. De ene dag van je vijf vissen, en de andere dag meer dan dertig. Daarnaast zijn er nog de gekke dagen dat je ruim in de 100 vissen vangt! Een Aftma 6 hengel is in mijn ogen ideaal; hiermee zijn snelzinkende lijnen te werpen en heb je geen moeite met het werpen van streamers tot 10 centimeter.

Ik heb nu wel geleerd dat voor de havens de Di5 een ideale lijn is voor als je gelijk begint te vissen na elke worp, of wanneer je op 4 meter diepte de bodem wil afvissen. Zo hoef je niet steeds te wisselen van lijn. In de zomer zal je het waarschijnlijk ook af kunnen doen met een intermediate of een sink3 lijn, en zelfs dagen met een drijvende lijn.

20171019_125113.jpg

Streamers
Als streamers gebruik ik nu alleen nog maar EP’tjes van een centimeter of 7. Deze bind ik op haakmaten 2, 1, 0/1 en 0/2. Wat flash erdoor of met SF Blend gebonden streamers hebben wat glitter. Qua kleuren gebruik ik grijs-wit, groen-wit en bruin-wit. Uiteraard is hier nog een hoop te experimenteren en te leren.

 


Als leader monteer ik 0.25 millimeter fluorocarbon, afhankelijk van hoe diep ik vis, met een lengte van 1 a 2 meter aan de zinklijn. Vergeet voor een onthaaktang niet: baars is gulzig en soms zit de vlieg aardig diep gehaakt.

Waar te beginnen?
Op moment vis ik voornamelijk in de havens, zowel vanaf de kant als vanuit de bellyboat. Waarom ik juist nu in de havens vis? In de wintertijd zijn dit vaak de hotspots voor de baars. De bekende obstakels zoals steigers, bruggen en plotselinge diepteverschillen zijn vaak goed voor mooie baarzen. Zit er veel aasvis? Dan zit er baars! Je kan, mits er ruimte is om te werpen, op dezelfde plekken vissen als de dropshotters. Het leuke is: ik vis die spinvissers er eigenlijk allemaal uit! 😉

foto_baars1_merijn
Mijn zoektocht naar grote baarzen blijft doorgaan. Ik zal mijn zoekgebied aankomende weken gaan vergroten en zal mij meer richten op het vangen de grotere baarzen. Stekken, kleuren van de streamers en de beste tijd zijn dingen die nog niet beantwoord zijn, maar die zeker ontrafeld zullen gaan worden!


Groeten,

Merijn de Bruijn
Facebook: https://www.facebook.com/merijn.debruijn
Instagram: https://www.instagram.com/merijndeb/

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Gericht vliegvissen op baars – Merijn de Bruijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s