Snoek 101: poldersnoeken deel 1

Nederland op z’n best
Wie denkt aan het vissen in Nederland, denkt automatisch aan de langgerekte karakteristieke polderwaters. Als stroopwafels en coffeeshops kenmerkend zijn voor ons land, dan hoort het vissen op snoek tevens in dit rijtje thuis.

polder_krimpen
Typisch Nederlands polderwater

Waar het vissen op snoek in beginsel voornamelijk werd beoefend met de spinhengel, is de vliegenhengel vandaag de dag sterk in opkomst. Voor veel beginnende vliegvissers is het lastig om in één keer alle juiste materialen aan te schaffen.

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Waar moet de nadruk op gelegd worden? Is de hengel belangrijker dan bijvoorbeeld de vliegenlijn? In dit artikel proberen wij hier antwoord op te geven. Dit artikel bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt aandacht geschonken aan de vliegenhengel, de reel en de vliegenlijn. In het tweede deel ligt de focus op leaders/onderlijnen, streamers en accessoires.

1. De vliegenhengel
Vandaag de dag zijn talloze soorten vliegenhengels op de markt, variërend van snel tot langzaam en van aftma #0 tot aftma #15. Ik begrijp dat door de overvloed aan informatie het bos niet meer gezien wordt. Waar moet je opletten tijdens het kopen van een snoekhengel voor in de polder?

Meestal kies ik voor een Medium Fast hengel. Dit houdt in dat de hengel goed doorbuigt maar wel minder strak is. Dit kan nadelen hebben wanneer er veel wind staat. De vliegvisser moet dan meer moeite doen om snelheid te behouden. Onderstaande afbeelding laat de laadactie van een vliegenlat goed zien.

Afbeeldingsresultaat voor medium fast fly rod
Fly rod Action @ Da Vinci Custom Fly rods

Een beginnende vliegvisser raad ik aan om een hengel met een fast of moderate fast action te nemen. Deze hengels laten zich beter laden dan een moderate action of slow action hengel: de energie van de vliegenlijn wordt sneller doorgegeven naar de hengel.
Ga voor een 9 feet #7 of #8 aftma voor in de polder. Een klasse hoger dan de 8 gaat ten koste van de sport. De gemiddelde lengte snoek zal tussen de 50-75 centimeter liggen.

LoopXact
Voorbeeld van een MF (Medium/Moderate Fast) Hengel

Goede en betaalbare hengels voor poldersnoeken:
– Loop Xact #8 9ft
– Shakespeare Agility #8 9ft
– Orvis Encounter #8 9ft
– Orvis Clearwater #8 9ft
– Redington Path #8 9ft
– Vision Pike 2.0 #8 9ft

2. De reel
In de meest ideale situatie matcht de reel met de hengel. Wanneer je vist met een #8 hengel kies je voor een reel met genoeg draagcapaciteit voor een #8 vliegenlijn. Voor het snoeken in de polder heb je geen bijzondere reel nodig: de snoeken knallen niet door je slip heen zoals de bonefish op de Bahama’s.  De reel dient voornamelijk als opslagplaats voor je vliegenlijn. Niets fancy nodig! Maar ach, meestal wil het oog ook wat he 😉

Prima reels onder en nabij de 100 Euro:
– Loop Xact 5-8
– Redington Surge 7-9
– Vision Deep of Vision Koma

Gerelateerde afbeelding

3. De vliegenlijn
In mijn optiek het belangrijkste element van de set-up; de vliegenlijn. De vliegenlijn is nodig om de zwaardere streamers gemakkelijk weg te ‘schieten’. Voor het vliegvissen op snoek kies je voor een WF-lijn (Weight Forward). Dit houdt in dat het meeste gewicht zich in de tip of de voorkant van de lijn bevindt. Hierdoor kan je gemakkelijk zwaardere streamers wegzetten.

Aangezien het in de polder veelal niet diep is, gebruiken wij 2 soorten lijnen:
– een WF8F: een Weight Forward #8 Floating;
– of een slomo; een slow intermediate lijn in een #8

Maar waarom een slomo-lijn?
Stel, er staat veel wind op het winter. Met een slomo-lijntje kom je net onder het wateroppervlak. Hierdoor blijft je lijn strak en komt er geen curve of bocht in. Door iets onder water te vissen – en buiten het bereik van ‘golven’ –  mis je minder aanbeten!

Afbeeldingsresultaat voor vision big daddy fly line

Goede lijnen zijn:
– Airflo Elbi Special Pike Floating/Intermediate #7-8
– Guideline Pike WF8F
– Vision Big Daddy Floating #8 of Slomo #8*
– Vision Big Momma Floating #8 of Slomo#8*

*Het verschil in de Big Momma en Big Daddy is de lengte van de schietkop. De Big Momma heeft een langere schietkop dan de Big Daddy. Gezien je korte afstanden gooit en soms beperkte ruimte hebt, ga ik liever voor de Big Daddy met korte schietkop. 


Spoedig volgt deel 2 van dit artikel

Een gedachte over “Snoek 101: poldersnoeken deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s