Snoek 101: poldersnoeken deel 2

Dit is deel nummer 2 van snoek 101. Het voorgaande deel zijn wij dieper ingegaan op de hengel, reel en lijn. In dit artikel ligt de nadruk op de streamers, leadermateriaal en accessoires.

4. De streamers
Onderstaand een aantal soorten streamer met enkele voor- en nadelen. Later zullen meer bindvideo’s op de blog verschijnen, dus houd je ogen open en abonneer je op de blog!

Bucktailstreamers
bucktailstreamer
Voordelen: redelijk te werpen, goede actie, veel profiel
Nadelen: bindduur, kostbaar (mits gebruik hackles)

EP-streamers
EP-streamers
Voordelen: snel gemaakt, kost weinig, makkelijk te werpen
Nadelen: matige tot oké actie, klit erg snel, minder profiel
Demo: https://www.youtube.com/watch?v=4T3HvLaPCw8

Tube-fly
tubefly
Voordelen: vervangbare haken, traag vissen (winter), veel profiel
Nadelen: kostbare streamer, bindduur,
Demo: https://www.youtube.com/watch?v=-pqC_fpxUpM

Articulated (Wiggle Tail)
articulated
Voordelen: goede actie, profilering, vibratie
Nadelen: zwaar, kostbaar, bindduur
Demo: https://www.youtube.com/watch?v=l1YlKoEyK1U

5. Leader en onderlijnen
Wij maken gebruik van korte leaders. Eén meter tot anderhalve meter maximaal. Veelal maken wij gebruik van fluorocarbon rond de 40/00-45/00 klasse. Denk hierbij aan Gamakatsu G-Line of de Berkley Trilene.

Onze onderlijnen maken wij zelf. Wij gebruiken hiervoor de Partridge Niklaus Bauer Pike Leader 49 Strand. Aansteker erbij, loopje draaien, speldje erop en je bent klaar. Kind kan de was doen.

Afbeeldingsresultaat voor gamakatsu g line fluor
Soms gebruik ik voor het vliegvissen vanuit de belly boot op redelijk druk bevist water dikke fluorocarbon leaders van SPRO. Dit zijn wateren zoals het Volkerak en De Bernisse. Wanneer je gebruik maakt van deze leaders, check na elke snoek wel even de kwaliteit van de onderlijn. Het kan zijn dat de leader geraffeld door het schuren tegen de tanden.

6. Accessoires (knip- en onthaaktangen)

Onthaaktang
Kunnen wij kort over zijn: onthaaktangen met een dunne lange ‘snuit’ waar je gemakkelijk druk mee kan zetten hebben onze voorkeur. Ikzelf gebruik altijd de Spro Hook Remover van 26 centimeter lang. Deze tang heeft een makkelijke pistolengrip, waardoor je veel kracht kan zetten om de snoek van de haak te ontdoen.

Afbeeldingsresultaat voor onthaaktang spro

Kniptang
Het is aan te raden om een kniptang mee te nemen tijdens je struintochten. Stel; je vangt een leuke snoek van 60 centimeter. Je pakt de rakker met de kieuwgreep, maar hij begint te kopschudden. Je houdt stevig vast maar je ziet de streamer uit de onderkaak van de snoek schuiven, zo je hand in. Geen fijne bedoeling zonder een kniptang.. Altijd eentje meenemen is het devies! Pakket met pleisters is trouwens ook handig.

Afbeeldingsresultaat voor kniptang visdeal

Stripmand
Wij vissen altijd met een stripmand. Je zou denken dat deze manden in de weg zetten, maar dit is onjuist. Het gebruik van een stripmaand heeft een aantal voordelen. Ten eerste sta je niet continu op je vliegenlijn. Dat dure lijntje slijt wel erg snel op deze manier. Daarnaast blijf je niet continu met je vliegenlijn hangen achter takjes, struikjes of nog erger; brandnetels en distels. Tenslotte kan je ook gemakkelijk je hengel tussen de gleuven van de mand leggen. Erg handig wanneer je iets uit je tas wil pakken of iets wil drinken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij hopen dat jullie iets aan deze informatie hebben. Veel succes met het jagen op de Nederlandse poldersnoek. Lijkt het je leuk om op de site te komen met je vangsten? Aarzel dan niet om je vangstberichten en verslagen op te sturen naar timrobbert91@gmail.com

Gr Tim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s