Verzuurde armen – een dag op de Rivier

Vandaag staat een dag met Rick op de planning. Het idee hebben wij al langere tijd om een keer met de vliegenlat op de Rivier te vissen, gericht met zware zinklijnen, een Aftma 8 en voornamelijk EP-streamers en clousertjes.

snoekbaarsje_rick2
Clousertjes zijn de sleutel!

De dag begint goed. Ik vang twee baarzen van 25-30 centimeter op een kleine Deceiver tijdens het wachten voor de sluis. Lachen! Helaas hebben wij hier geen foto’s van gemaakt.

Rond een uur of 9 maken wij de eerste drift. Wij richten ons voornamelijk op de kribben. Naast de kribben staat pakweg 2 tot 3 meter water. Het mooie aan de Rivier is dat je niet weet wat je haakt. Baars, winde, snoek, snoekbaars, roofblei en meerval; het kan allemaal!

snoekbaarsje_rick1
Merwede snoekbaarsje

De eerste drifts is het even zoeken naar de juiste techniek. Het blijft toch verdomd lastig om de vlieg op de juiste diepte te krijgen met de stroming, maar na verloop van de tijd beginnen wij het trucje door te krijgen: verzwaarde clousers is het devies! De eerste aanbeten komen binnen. Rick lost een mooie snoekbaars welke wij schatten op een centimeter of 60-70. Jammer, maar wel een bevestiging van de juiste gekozen techniek.

Naast een van de mooie kribvakken krijg ik een mooie snoek als volger. Ik besluit om iets groter te vissen en pak een zwarte EP-streamer van een centimeter of 15. Ingooien, strak langs de krib. Even wachten, afzinken en door strippen. Ik vis op een diepte van ongeveer 2.5 meter totdat ik een vastloper krijg. ‘Zit echt muurvast Rick’, zeg ik. Totdat de bodem begint de zwemmen, en hard ook. ‘Je hebt een meerval aan de haak Timmie’. Lekker op de #8..

De dril gaat door een door en de vis zwemt richting 11 meter diepte om vervolgens stijf op de bodem te blijven liggen. Na een minuut of 20 krijg ik er eindelijk beweging in. Druk blijven zetten en hopen dat de haak het houdt. Uiteindelijk geeft het beest zich over. Wij varen naar de kant om de meerval te beachen om vervolgens even op te meten en foto’s te schieten. Met 1 meter 27 een erg mooi exemplaar en mijn grootste vis op de vliegenlat.

meerval_tim2
Europese meerval op de vlieg

Erg blij met deze krachtpatser op de vliegenlat. Nog nooit zo’n sterke vis mogen drillen op een vliegenhengel.

meerval_tim1
Europese meerval op de vlieg

Aardig verrot en voldaan na deze dril moet eerst de boot weer terug de diepte in geduwd worden. Na wat geduw en getrek besluiten wij om de Aftma 5 te pakken voor de winde. Wij hebben er immers al een aantal gespot. Bij een mooie uitlaat liggen ze hoor.. Mooie gouden windes tot zeker een centimeter of 50-60. Wij weten er drie te pakken met een nymph, daarna is de school verstoord en verdwenen. Ze zijn niet achterlijk.

winde_rick1
Rivierwinde op de nymph

winde_rick2

Na het windefeest besluiten wij om nog een aantal kribvakken af te vissen op zoek naar snoekbaars of snoek. Meteen in het eerste vak los ik een mooie snoek voor de boot. Balen, deze tikte zeker de 85-90 centimeter aan. Uiteindelijk weten wij nog een aantal leuke snoekbaarzen te pakken op de vliegenhengel.

snoekbaars_tim1
Leuke snoekbaars op de Clouser

Met de vliegenlat op de Rivier is toch goed te doen. Een gevarieerde dag met baars, snoekbaars, snoek, winde en meerval. Dit gaan wij verder ontdekken en onderzoeken!

Groeten Tim

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s