Ischler Ache & Rettenbach – Oostenrijk 2017

De Salzkammergut staat bekend als een recreatie-oord in Oostenrijk. In de tijd van de Habsburgers hadden Prinses Sissi en Keizer Frans Jozef I in dit gebied hun ‘vakantiehuisje’. Vandaag de dag staat het gebied bekend om de uitstekende rivieren voor de vliegvissers. Wij hadden gekozen voor een verblijf van 4 dagen bij Hotel Moserwirt; een typisch Oostenrijks hotelletje in Bad Goisern.

hotelmoserwirt
Hotel Moserwirt biedt een ‘vliegvispakket’ aan

Vlakbij Bad Goisern lopen verschillende ‘Alpine’ rivieren: de Goiserer Traun, Ischler Traun, Ischler Ache en de Rettenbach. Stuk voor stuk mooie rivieren met een mooi gevarieerd visbestand. Vlagzalmen, bruine forellen, regenboogforellen, kopvoorns en barbelen kunnen worden gevangen.ischlerache2

Helaas voor ons waren de Goisener Traun en Ischler Ache te hoog om goed te kunnen bevissen. Hierdoor hebben wij ons moeten focussen op de Ischler Ache en de Rettenbach.

De Ischler Ache is een zijtak van de grote Traun rivier. De Rettenbach is, zoals de naam al prijs geeft, een beek.

mayflyhatch
Hatch

Op de Ischler Ache waren wij het meest succesvol. Verschillende mooie regenboogforellen, bruine forellen en vlagzalmen hebben wij mogen vangen. De eerste dag liepen wij allen dik in de dubbel cijfers.  De vissen werden voornamelijk door kleine peasant tail nymphs #16 of kleine droge caddis #16 verleid.

regenboogje
Gemiddelde Ischler Ache regenboog

Leuk om te vermelden is dat de kleurstelling van de Oostenrijkse vlagzalm per plek verschilt. Is er sprake van een lichte ondergrond, dan is de vlagzalm meestal wit of gelig van kleur. Bestaat de rivierbodem uit donkere steden of zelfs zandvorming, dan is de vlagzalm meestal donker van kleur.

vlagzalm2
Typische ‘Alpine’ vlagzalm

Gewoonweg super mooie vissen! Wees wel voorzichtig met het bekje van de vlagzalm; deze kan redelijk teer zijn. Check trouwens de peervormige pupillen!

vlagzalm1
Typische ‘Alpine’ vlagzalm

Op de Rettenbach zijn het voornamelijk de beek- en bronforellen die de dienst uitmaken. De bovenloop van de beek wordt gekenmerkt door een ‘canyon’ en is vrij lastig zonder gids begaanbaar. De laatste 2 kilometer van de beek is echter wel goed te doen. Hier kan je leuk de agressieve forellen vangen in de langere diepe pools.

saibling
Bronforel op de streamer

Conclusie: Oostenrijk is zeker de moeite waard om een aantal dagen te vliegvissen. Prijs van de vergunningen schommelen tussen de 45 en 90 Euro, let hier wel op.  Daarentegen krijg je zeker waar voor je geld gezien het goede visbestand, lekker biertjes en mooie natuur.

Materiaalpraat
– #3-5 vliegenhengel (5 voor streamers en zwaardere nympfen)
– WF3-5F lijn
– 9ft 15/00-18/00 tapered nylon leader
– 13/00 tot 15/00 nylon of mono tippet
– Droge vliegen: mosquitos #14-18, caddis #12-18
– Nymphs: peasant tail #12-18, caddis larvae #12-18
– Streamer: zonkers, wooly buggers

Groeten Tim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s