Pikestrike Zweden Karlskrona – Zweden 2017

Vrijdagochtend 14 april is het moment eindelijk aangebroken. Jordy, Vin, Rick en ik gaan een week lang de Zweedse snoeken pesten met de vliegenlat vanuit de kajak. Voor ons allen een nieuwe ervaring! Dat iedereen er zin in heeft is wel duidelijk: een kwartier te vroeg komen Jordy en ik bij Rick zijn huis aan en tot onze verbazing is Vin reeds aanwezig. Snel die Hobie op het dak, spullen in de auto en gaan!

Deense biertjes
Deense biertjes!

Wij hebben afgesproken om rustig langs de Makro te gaan in Hengelo en een overnachting te pakken in Denemarken in de buurt van Kolding. Op deze manier krijgen wij zelfs extra vistijd op zaterdagmiddag. In 1 ruk door naar Karlskrona is toch al gauw 1250 kilometer. Lekker rustig in de avond een schnitzel eten en een biertje tikken is ook top!

Sneeuw in april
Sneeuw in april

Na een fijne overnachting in Denemarken komen wij rond het middaguur aan in het toch wel koude Zweden. Rick heeft het huisje geregeld via Gunnar Ahlström van Pike Strike Sweden. Een prima ruim huis met houtkachel, keuken, super douche, sauna, trailer voor de kajaks en een tweede gasthuis. Supermarkten en tankstations zijn gemakkelijk te bereiken dankzij de centrale ligging. Daarnaast is er tevens een vliegviswinkel in Lyckeby genaamd Sameo Fly Fishing. Erg leuke en gezellige winkelen met goede betaalbare kwaliteitsspullen. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Lokatie in archipel
Groot voordeel van het huis is dat het aan een baai ligt. In principe heb je de mogelijkheid om voor de deur met je sloep het water in te stappen. Het huis is te bekijken via deze link.

Gunnar vertelde aan ons dat de visserij taai is. Dit heeft te maken met de paaitijd van de snoek en de weer ingetreden kou. De eerste dag worden wij wakker met 2.5 tot 3 centimeter sneeuw. Super! Dik aankleden en gaan!

Kajak fishing
Het weer klaarde snel op, maar het bleef fris

De eerste dagen is het vooral zoeken naar de snoeken. Omdat het water zo glashelder is, zie je bijna elke snoek in het ondiepe liggen. Die krengen te bijten krijgen is een tweede. We wisten leuke aantallen en mooie snoeken te vangen, maar niet de aantallen die Rick en Vin gewend zijn van Zweden. Dit had alles te maken met de paaitijd van de snoeken. In april naar Zweden gaan voor de snoekvisserij is en blijft een gok!

Pike on the fly
Snoek op de streamer

Kajak en vliegvissen? 
Aan het vissen met de kajak zitten erg veel voordelen. De snoeken merken totaal niet dat je in de buurt bent. Wanneer je met een boot op 10 meter van een snoek komt in het glasheldere ondiepe water, schiet hij of zij meteen weg. Met de kajak is dit niet het geval. Geruisloos kan je zowel zittend als staand peddelen. Het is even wennen, maar de sloepen van Jackson Kayak zijn stabiel genoeg om staand te kunnen vliegvissen. Zittend is overigens ook goed te doen, maar hierdoor zie je niet alle aanbeten.  En wat is nou mooier dan een dikke snoek genadeloos over je streamer of diver heen te zien glijden?!

pike on fly
Doublet!

Wanneer je de vis gevonden hebt, kun je langzame drifts maken met behulp van een driftzak. Hierdoor kan je traag met één of meerdere kajaks over hotspots driften en alle gaatjes en hoeken uitvissen. Dit resulteerde vaak genoeg in dubbele hook-ups! De combinatie tussen kajak en vliegenlat wordt onderschat en is in onze beleving erg goed te doen!

Pike on fly
Snoek op de streamer

De visserij in Karlskrona en omgeving
De zuidkust van Zweden bestaat uit talloze eilanden en ondiepe flats. Juist door de aanwezigheid van de eilanden is het een zeer goed gebied om met de kajak en de vliegenlat te kunnen vissen: er is altijd wel een plekje waar je uit de wind kan liggen en met meerdere kajakken kan vissen! Daarnaast is de natuur schitterend.

Jackson Kayak

Door de kajak kan je geruisloos de ondiepe baaien in peddelen en de rietkragen afvissen. In de juiste periode kan je als vliegvisser aantallen lopen slachten. Dat is een feit! 30 a 40 snoeken per dag per persoon is zeer goed mogelijk.

93 centimeter pike
93 centimeter

In de loop van de middag spraken wij altijd af op een eiland om daar te kokkerellen. Altijd erg gezellig en leuk om hout te sprokkelen en je eigen vuurtje te stoken. De hamburgers smaakten erg goed Rick en zijn zeker voor herhaling vatbaar ;)!

Thumbs up
Thumbs up

Materiaalpraat

 • AFTMA 8-10 (medium) fast vliegenhengel
 • Floating of Slow Intermediate vliegenlijn met goede schietkop (Big Daddy/Mamma)
 • Flash streamers: geel/groen voor zonnig weer & zwart/geel voor bewolking
 • Stalen of titanium onderlijnen van 13 -14 kilogram en 30-50 centimeter lengte
 • 40/00 fluorocarbon als leader
Pike streamers Sameo
Streamers van Sameo

5 gedachten over “Pikestrike Zweden Karlskrona – Zweden 2017

 1. Mooi jongens en dan nog goed gevangen klasse weet alles van vissen met een hobie heb er zelf een gehad weg moeten doen wegens rugklachten zie jullie misschien volgende week op de club
  Gr Rinus

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk verslag weer jongens van een pracht week in een schitterende omgeving en nog aardig wat snoeken een loer kunnen draaien. Nog 3 weken en we kunnen hier weer vol aan de bak.
  Zie jullie weer mannen.
  Groeten
  Krijn

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s