Goudkoorts

Twintig graden, windstil en een lekker zonnetje! Het is super weer deze zondag. Een mooie dag om voor de eerste keer dit seizoen met de vliegenlat achter de karpers aan te gaan; het is immers nog steeds gesloten tijd en aansluiten in de rij bij een uitlaat om een paar zeebaarsjes te vangen is niet aan mij besteed.

Ik kies voor mijn vaders #7 TFO BVK. Het zullen geen 30-40 ponders zijn die aan mijn carpbol gaan hangen. De Loop Opti Reel van mijn vader gaat er tevens op. Mijn set-up is als volgt: 1.5 meter 0.28 nylon tapered leader met als puntje een 0.23 fluorcarbon tippet. Beetverklikkertje op 40 centimeter en daaronder mijn favoriete gele carpbol. Ready to rumble.

carpbollen

Ik weet nog een aantal poldersloten waar leuk karper zwemt. Het afgelopen jaar heeft Spijkenisse te maken gehad met een massale vissterfte. Door slecht onderhoud van de gemalen sijpelde rioolwater de sloten van Akkers, Groenewoud en Noord in. Duizenden kilo’s aan vis is opgeschept. Eeuwig zonde.
Het Spijkenisser visbestand heeft dus een aardige optetter gekregen. Toch weet een (karper)vriend mij te vertellen dat de polder buiten Spijkenisse ongeschonden is gebleven.

Ik parkeer mijn auto en loop rustig langs de waterkant. De eerste vierhonderd meter niets te zien. Geen bewegende rietkragen, geen cruisende karper, niks, noppes, nada. Zou het bestand ook hier aangetast zijn?

Plots zie ik ik links van mij een leuke schub tevoorschijn komen. Hij aast vlak tegen een lange rietkraag. Nu komt het erop aan. Ik haal de beetverklikker eraf omdat de karper echt hoog aan het azen is. De carpbol is toch nog kurkdroog en zal blijven drijven.

Ik heb nog géén worp gemaakt. Ik positioneer mij links van de karper. Het is een worp van ongeveer 10 meter. Ik maak (per ongeluk) de perfecte worp. Binnen luttele seconden weet de karper de carpbol te vinden en slurpt deze naïef met volste overtuiging naar binnen. Rustig zet ik de haak. Jemig wat zijn die vissen sterk. Eventjes laat de schub mij alle hoeken van de poldersloot zien. Wellicht is een #7 toch net iets te licht? Na een minuut of vijf kan ik ‘m scheppen. Mooie volle eerste karper van het seizoen, alleen jammer van het bekje! Op naar de volgende!

karper_1

Een meter of 50 verder zie ik een leuke spiegel cruisen. Nu plaats ik wel de beetverklikker op de leader aangezien de carpbol goed nat is en langzaam zinkt. Ik werp de carpbol een meter of 2 voor de zwemmende spiegel. Heel langzaam zinkt het gele bolletje. Ik zie de spiegel met een staartslag achter de bol aanduiken. Ook al ben ik roofvisser in hart en nieren; dit is toch wel echt een leuke en spannende visserij!
Drie kleine tikjes op de beetverklikker verraden dat de vis de bol heeft genomen.

(tip: bij karper zie je niet altijd de beetverklikker wegschieten. Slechts kleine tikjes verraden al dat de carpbol is opgeslokt. Snel aanslaan is het devies!)

Ik sla aan en een mooie run volgt. Helaas weet deze spiegel zich net voor het scheppen te ontdoen van de haak.. Jammer! You win some, you lose some. Stukje verder lopen maar weer. En daar zie ik een pareltje!

Vlak onder kant ligt een oranje schim van ongeveer 50 centimeter te chillen in het zonnetje. 100% een koikarper of een erg erg grote goudvis.  Ik doe de karper na en blijf even in het gras zitten om een paar minuten zijn bewegingen te volgen. De karper doet niet veel. Beetje azen, maar voornamelijk watertrappelend in de zon. Ik vraag mij af het gaat lukken. Lijkt toch wel inactief te zijn..

Ik werp de carpbol 2 meter voor zijn neus en draai langzaam met achtjes het aas richting de karper. Warempel; de goudvis komt in beweging. Zonder aarzelen wordt de carpbol gemaakt. De dril is toch wel iets minder intensief dan de 2 voorgaande karpers. Even een foto schieten en weer terug.

karper_2

Erg leuke dag gehad met minimale spullen. Met slechts een tas met als inhoud extra materialen, een hengel en een schepnet kan je al een leuke middag hebben. Wat zo leuk is aan dit spelletje, is dat het een actieve vorm van vissen betreft. Je bent continu aan het lopen, zoeken en jagen. Ik heb deze dag slechts 4 keer ingegooid. Het gaat om positioneren en de perfecte worp maken. Eén verkeerde worp en de vis is verstoord en deze kan je op je buik schrijven. Dit seizoen zullen er ongetwijfeld nog een aantal mooie karpers volgen!

Groeten Tim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s