Op z’n IJslandsch – IJsland 2015

Het land van de duizend vulkanen. Het land van Icesave. Het land met de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Het land waar ijs en vuur elkaar treffen. Maar tevens het land van machtige wilde bruine forellen, schitterende sea run arctic chars en rivieren met zalm in overvloed. IJsland is een vliegvisland bij uitstek!

reykjavik
Reykjavik

Samen met André heb ik een week mogen vertoeven op dit eiland. Een reis die al lang op onze verlanglijstjes stond!

Na een korte heenreis van 3-3.5 vliegen kwamen wij aan op Keflavik, het vliegveld van IJsland. De door ons gehuurde Grand Vitara stond netjes voor ons klaar. Wij hadden een bed & breakfast gehuurd een stukje buiten Reykjavik, gelegen aan een groot ondiep meer. Wij hadden afgesproken om voornamelijk op een aantal rivieren te vissen, respectievelijk: de Varma, de Galtalaekur en de Bruara. Mooie, maar stuk voor stuk lastige rivieren! Daarnaast is tevens op kleine meertjes gevist waar je mag vissen met een IJslandsche ‘jaarvergunning’.

Het mooie aan het vissen op IJsland is het glasheldere water en de diepe lange pools. Juist deze pools zijn interessant om te bevissen. Menigmaal zie je een school arctic char zo’n pool inschuiven. Echter, super gemakkelijk te vangen zijn ze niet! Op de Varma en de Bruara waren de chars alom aanwezig.

De eerste dag loste André een geweldige arctic char die ver over de 60 centimeter heen ging. Ik had het geluk om twee van deze knapen te mogen vangen. De eerste ving ik op een #16 pheasant tail nymph. De tweede op een roze skatende gurgler! Geweldig om te zien hoe zo’n vis zich losmaakt uit de pool om vervolgens de door jouw aangeboden oppervlakte aas te pakken.


De daaropvolgende dagen liepen uiteen. De ene dag was het bal en vingen wij forel en char aan de fleet; zowel droog als met de nymph. De andere dag was het koud (5-6 graden met wind uit het noorden) en lag de vis echt vast. Het weer had beter gekund. De maand juni was erg koud en de natuur liep een maand achter, hierdoor was het vissen soms ‘slow’.

ijsland_2
Klauterwerk op de Galtalaekur

IJsland staat bekend als een duur land om te vissen. Dit klopt inderdaad, en al helemaal voor de wereldberoemde zalmvisserij. Deze rivieren zijn niet te betalen. Men praat hier over honderden tot zelfs duizenden Euro’s per dag. Wat wél een mooie oplossing is voor de visser met een budget is de IJslandse vispas, de ‘Veidikortid‘. Voor een paar tientjes heb de verschillende meren tot je beschikking met een goed bestand aan char en forel.

IJsland is mooi en zeker toegankelijk. Ook voor vissers met een budget!

Materiaalpraat:

  • Aftma #4-#6
  • WF4-6F lijnen, sinktip lijnen voor de diepe pools
  • Leader 5x-3x, tipet 6x-3x
  • Polar Magnus, Gurglers, pheasant tail #14-#18, Black Gnats
  • IJslandse streamers (Rektor, Flaedarmus, Black Ghost)

Deze diashow vereist JavaScript.

Tim van Putten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s